روغنی که از دانههای کنجد گرفته میشود فواید و خواص بسیاری برای مصرفکنندگان دارد. روغن کنجد حاوی اسیدهای چرب اساسی مثل اسید لینولئیک و اسید آلفا لینولنیک است. این اسیدها به عنوان اسیدهای چرب اساسی مهم برای سلامت قلب و عروق، سلامت مغز و سایر اعضای بدن اهمیت دارند. باتوجهبه روشی که برای روغنگیری انتخاب میشود، محصول به دست آمده و حجم روغن استخراج شده از دانههای کنجد متفاوت خواهد بود. ما در این مطلب به این سوال پاسخ خواهیم داد که «هر کیلو کنجد چقدر روغن می دهد». همچنین اگر میخواهید با روشی که بیشترین حجم روغن را میتوان از آن استخراج کرد، آشنا شوید مطالعه این مقاله را از دست ندهید.
برای پاسخ به سوال «هر کیلو کنجد چقدر روغن می دهد» قبل از هر چیز باید با انواع روشهای روغنگیری از دانههای کنجد آشنا شوید؛ زیرا باتوجهبه اینکه از کدام روش استفاده میکنید، حجم و نوع روغن استخراجی متفاوت خواهد بود. برای روغنگیری بیشتر به نوع دانه و قیمت عمده کنجد نیز توجه داشته باشید. کنجدهای پاک شده معمولا قیمت بیشتری دارند و دانههای مناسبتری برای روغنگیری هستند. بهطورکلی برای روغنگیری از دانههای کنجد از دو روش پرس سرد و پرس گرم استفاده میشود که در ادامه با هریک از این روشها بهطورکامل آشنا میشویم.
بهطور کلی با استفاده از دستگاهها و روشهای صنعتی، روغن بیشتری نسبت به روشهای خانگی میتوان استخراج کرد. یکی از بهترین روشها برای روغنگیری که بیشتر حجم روغن کنجد از آن استخراج میشود و میزان فروش عمده روغن کنجد را نیز به نحو قابلتوجهی برای کسبوکارها افزایش میدهد، تهیه روغن کنجد به روش پرس سرد است. در این روش از دانههای خام کنجد برای روغنگیری استفاده میشود. باتوجهبه اینکه بهترین کنجد برای روغنگیری، کنجد تازه و خام است، حجم روغن کنجد استخراج شده به روش پرس سرد بیشتر از سایر روشها است. همچنین روش پرس سرد یک روش کاملا طبیعی و ارگانیک برای روغنگیری از دانههای کنجد است که فقط تحت فشار بالا صورت میگیرد و منجربه تهیه روغن با عطر و طعم و رنگ طبیعی میشود؛ بنابراین با انتخاب روش پرس علاوهبر روغنگیری با حجم بالاتر، به دلیل عرضه محصول باکیفیت رضایت مشتریان بیشتر میشود و در نتیجه میزان فروشتان افزایش مییابد.
یکی دیگر از روشهای صنعتی برای استخراج روغن کنجد، استفاده از روش پرس گرم است که فرآیند روغنگیری در این روش به واسطه فشار و حرارت انجام میشود. روغن استخراج شده از این روش برای اینکه قابلیت مصرف خوراکی پیدا کند حتما باید وارد سیستم تصفیه شود. بعد از جدا کردن روغن از کنجاله به کمک حلال، روغن مجددا تصفیه و آماده مصرف میشود. حجم روغن استخراج شده از این روش کمتر است و هزینههای روغنگیری نیز نسبت به روش پرس سرد بیشتر خواهد بود.
برای تهیه روغن کنجد با روش پرس گرم، دانهها ابتدا تا دمای 250 درجه سانتیگراد حرارت داده میشوند. به همین دلیل دانهها تقریبا همه ارزش غذایی خود را دست میدهند و با روغنهای شرکتی موجود در بازار تفاوتی نخواهند داشت.
اگر هنگام خرید روغن عمده کنجد به دنبال یک محصول بکر و کاملا طبیعی هستید ما به شما روغنهای تهیه شده به روش پرس سرد را پیشنهاد میکنیم.
نوع کنجد تهیه شده بهطورمستقیم بر میزان روغنگیری تاثیر خواهد داشت؛ بنابراین هنگام خرید و تهیه دانه کنجد برای روغنگیری باید به چند نکته مهم توجه داشته باشید که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد:
یکی از نکات مهمی که برای روغنگیری از انواع دانه های روغنی به آن توجه داشته باشید، تازگی دانه کنجد است. فصل برداشت دانههای کنجد از اواخر شهریور آغاز میشود و تا آبان ادامه دارد. دانههای تازه، رطوبت بیشتری دارند. در نتیجه حجم روغن کنجد استخراج شده از این دانهها بیشتر است و عطر و طعم طبیعیتری نیز خواهد داشت.
بهطور معمول حجم روغنگیری از دانههای کنجد خام نسبت به دانه کنجد تفت داده شده بیشتر خواهد بود. رطوبت مناسب برای استخراج روغن بیشتر از دانههای کنجد بین 3 تا 5 درصد است.
دانههای کنجد پاکستانی، سودانی و افغانستانی محبوبترین دانهها برای تهیه روغن کنجد هستند. این دانهها از بذر طبیعی و دستکاری نشده به عمل میآیند. در نتیجه حجم روغن استخراج شده از آنها بیشتر خواهد بود.
دانههای کنجد تمیز و شسته شده روغندهی بیشتری دارند. با تمیز کردن کنجد دانههای پوک از دانههای روغنی جدا میشوند. همچنین بعد از شستوشو، خاک و گل بین دانهها بهطور کامل از بین میرود. بهاینترتیب روغن بیشتری از دانههای کنجد میتوان استخراج کرد. برای استخراج حجم قابل قبول روغن و تهیه یک روغن باکیفیت و بکر برای عرضه به مشتریان به نکاتی که اشاره کردیم توجه داشته باشید.
در این مقاله با بررسی عوامل مختلفی همچون روشهای روغنگیری و مشخصات دانههای کنجد به این سوال پاسخ دادیم که «هر کیلو کنجد چقدر روغن می دهد» و «چگونه از دانههای کنجد روغن بیشتری بگیریم». تهیه دانههای باکیفیت و تازه مهمترین اصل برای استخراج روغن بیشتر از دانههای کنجد است. موضوع دیگری که باید به آن توجه کنید، نژاد دانهها است. کنجدهای ایرانی، سودانی، پاکستانی و افغانستانی از بذر طبیعی هستند و درنتیجه انتخاب مناسبتری برای روغنگیری خواهند بود.